Skrevet af on januar 30, 2018

Har du været så uheldigt at slå en eller flere af dine tænder i stykker eller har du på anden måde beskadiget tænder så meget, at de er nødt til at blive fjernet. Så mist ikke håbet, i dag er der rigtigt mange mennesker, som får tandproteser i munden og det er en rigtigt god løsning. Det er ikke kun godt for dit udseende at få lukket et hul i dit tandsæt, men det lukker også af for infektioner og andet skidt. Vores udseende er en af de ting, som vi går aller mest op i og det gør derfor rigtigt ondt på mange mennesker, hvis der skulle ske noget med ens tænder.

Der findes mange forskellige tandproteser derude, både nogle som kan erstatte en hel række tænder eller hele tandsættet, men også tandproteser i form af enkelt tænder. Ligeledes kan de fås i både hårdt og fleksibelt materiale, alt efter hvad der passer bedst til dine behov og dit tandsæt. Du kan fx. få en helprotese. Denne er til dig som har været så uheldig at miste alle dine tænder, det kan ske på mange måder. Man kan fx. være så uheldig at få slået dem ud eller måske har man passet så dårligt på sine tænder, at de var fyldt med huller. Her går helprotesen ind og erstatter alle dine tænder, det giver dig dit naturlige look tilbage igen og giver dig evnen til at tygge ting tilbage. Man kan placere en helprotese flere steder, både i underkæben og i overkæben. Mange kender bedre helprotesen under et andet navn, nemlig gebisset.

Andre former for tandproteser

Har du mistet et par tænder eller måske bare enkelt, så kan du få det man kalder en delprotese. En delprotese fastgøres til dine goder tænder, ved hjælp af en bøjle og kan altså erstatte tænder som fx. dine kindtænder. På denne måde kan man få tyggeevnen tilbage. Mange vælger også at få en delprotese, hvis man skulle være så uheldig at slå en fortand ud. Ingen gider rende rundt med et stort hul, der hvor der skulle sidde fortænder og derfor får mange dét som man kalder en smileprotese. Denne sidder nemlig hvor fortænderne plejede at sidde og kan uden tvivl, give dig smilet tilbage.

Tandproteser kan fås både i meget hårdt materiale og i et mere fleksibelt materiale. Unitorproteser er lavet med et metalskelet og monteres ligesom delprotesen, ved hjælp af en bøjle på dine andre tænder. Denne type protese er specielt stærk og sidder rigtigt godt fast i dét at bøjlen rent faktisk bliver støbet fast. Til gengæld kan denne type tandprotese nemt både fjernes og sættes ind ved at skubbe på bøjlen. Fleksible tandproteser er som regel lavet i vinyl, denne type protese sidder fast uden bølje og føles derfor meget mere naturlig. Ligeledes er den svære at få øje på.

Kontakt din lokale tandlæge for at få gode råd og vejledning, hvis du selv går og overvejer at få en tandprotese.

Skrevet i:sundhed
Tags:

Kommentarer

Vær den første til at kommentere

Efterlad en besked

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*